Jdi na obsah Jdi na menu
 


Berlusconizace českých médií

p1050903.jpg

Johnovo prohlášení - parafrázováno, že když se s korupcí a nepravostmi nedá v této zemi bojovat v politické a policejní rovině, je třeba zvolit jiné prostředky.
Johnovým problémem je, že když pojímá televizi jako osobní, či skupinový boj, a ne jen jako podnikatelský (ziskový) záměr, posouvá své úmysly do roviny, s jakou v médiích působil a působí italský expremiér Silvio Berlusconi. Ten zakládal a používal italská média, která vlastnil, jako jednu ze svých mocenských politických (a potažmo ekonomických) divizí. Tím, že je ovládal a vlastnil, eliminoval opozici a kritiku a současně formoval veřejné mínění k obrazu svému.
V 90. letech minulého století vznikala i v českém prostředí média jako houby po dešti, až na tiskoviny typu Telegraf, Právo lidu, či jiné „stranické“ deníky (všechny zkrachovaly) s čistě ziskovými zájmy. Vydavatelé cílili obsah proto, aby vydělali a zbohatli.
Bílou vránou se na krátkou dobu stal hrobař kladenské Poldi Vladimír Stehlík, který za korunu koupil od odborářů prodělečný deník Práce a udělal z něho hlásnou troubu své nezdařené privatizace. Paralelní krach oceláren a novin vcelku logicky následoval.
p1050543.jpgNový vítr přinesl (ale až pár let po vzniku TV Nova) Vladimír Železný. Z televize udělal stroj na peníze. Až ve chvíli, kdy zlatou slepici vyfoukl Američanům a o transakce se začala zajímat i policie, stala se TV Nova tichým prostředníkem (a zprostředkovatele) politiky Václava Klause a ODS (včetně dnes již zapomenutého deníku Super). Některá témata (včetně Železného kauz) byla i pro nejinvestigativnější novináře TV Nova tabu.
Posledních pár měsíců jsme svědky toho, že velcí podnikatelé si začínají pořizovat média. Ne proto, aby z nich udělali výdělečný podnik (o zisk jim přirozeně jim jde také), ale proto, aby skrze ně prosadili své podnikatelské a často i politické zájmy. Jejich podnikání je zatím dostatečně výdělečné, že nějakou dobu se jim do černé díry zvané média peníze sypat vyplatí.
Možná mnohem víc se jim vyplatí, když se o některých věcech spíše nepíše, než píše, protože v řadě kauz je důležité ticho, než zaplacená pozitivní propaganda. Budu-li ovládat část mediálního trhu, mohu si být jistý, že ať provedu, co provedu, část médií (těch mých) o problému ani nehlesne. A každá aféra trvá týden, maximálně sedm dní…
Poměrně novou cestu prošlapává v médiích dnes už celoplošná TV Metropol, které zřídila extra „moderátorský“ pořad Evropa z metropole poslanci Evropského parlamentu Edvardu Kožušníkovi. Povídání s evropskými politiky s doménou kozesnik.eu v pozadí musí jinak sympatickému politikovi závidět asi leckterý domácí politický matador.
Je docela možné, že není daleko doba, kdy se i na jiných „nezávislých soukromých kanálech“ dočkáme podobných pořadů. Jistě pak bude zajímavé sledovat hlasování a další politické kroky medializujících a moderujících politiků v souvislosti s podnikatelskými aktivitami těch, kteří jim veřejnou prezentaci ve svých médiích nezištně poskytují.
Problémem podobných mediálních projektů ovšem je, že většině čtenářů uniká, čí zájmy daná tiskovina, nebo televize, prezentují. Většině je to svým způsobem šuma fuk. Možná to lidem unikne i za čas, až k nim bude uhrančivým pohledem vzhlížet a dramatickým hlasem promlouvat „investigativec“ John. Pokud se v době, kdy vstupoval do velké politiky, v novinářských kruzích povídalo, že „tam leze jen proto, aby si mohl na vnitru nakopírovat materiály pro příští práci v médiích“, tato slova docházejí svého naplnění.
Jenže pokud tak bude Radek John činit v politicky exponovaném mediálním světě svého nového zaměstnavatele (před dvěma lety i přes masivní billboardovou kampaň nedostal do poslanecké sněmovny Olgu Zubovou), nelze než spatřovat v jeho návratu do novinařiny nenápadně se vznášejícího českého ducha Silvia Berlusconiho…
Poučení z krizového vývoje: Boha omlouvá jedině to, že neexistuje (Friedrich Nietsche).
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Berlusconizace

Vsclav,3. 2. 2018 3:50

Albanizace či Babiš tan, když napíšete na I novinky, seznam, aktuality,do komentáře, pravda, opakovaně, tak vás tam normálně zablokují. Bez keců.
Takovou tu máme svobodu slova.

Berlusconizace

Vsclav,3. 2. 2018 3:47

Albanizace či Babiš tan, když napíšete na I novinky, seznam, aktuality,do komentáře, pravda, opakovaně, tak vás tam normálně zablokují. Bez keců.
Takovou tu máme svobodu slova.