Jdi na obsah Jdi na menu
 


Válka v Sýrii jako forma šrotovného

4. 9. 2013

Poslední velká válka byla v roce 1990 v Kuvajtu, odkud USA a spojenci vyhnali Saddáma Husajna. Od té velké vietnamské uběhlo bezmála dvacet let. Východ i Západ už měli jiné zbraně a bylo třeba porovnat efektivitu. Podruhé si Amerika a její spojenci v plném rozsahu vyzkoušeli velkou opravdovou válku ještě v roce 2003, když Saddáma definitivně svrhli. Ale to už si jen na staré sovětské technice a sovětské vojenské doktríně ověřovali to, co si vyzkoušeli už v roce 1990.

Kuvajtské a irácké tažení ukázalo Rusku, že jejich bývalá vonejská moc byla s ohledem na stagnaci jen fikcí. Od iráckého válčení udělaly ruské zbrojovky a zbrojní výzkumy velký skok. Srovnaly krok ze Západem, v lecčems ho možná i předehnali. jak na to obě strany jsou doopravdy, k tomu se nyní naskytla úžasná příležitost. Jednak - pokud se začne v Sýrii válčit, dojde k porovnání raketové a protiraketové výzbroje. Vojáci i poradci USA a Ruska si ověří, nakolikm jsou jejich teorie přímo v poli a vedení boje účinné a co je zybtečné a co ne.

A taky se rychle spotřebuje to, co dosud za drahé peníze leželo v arzenálech. Ať chceme, nebo nechceme, zbrojní průmysl zaměstnává hodně lidí, na jeho fungování jsou závislé rodiny tisíců a tisíců zaměstnanců. Žádná armády v míru neobnovuje dosty vysokým tempem, žně obchodníků nastávají až ve chvlích ohrožení a předvším, když se začně bojovat naplno, naostro a ve velkém. Ne žádná honba za partyzány v horách.

Takže berme válku proti Sýrii jako nutné vyústění ekonomického vývoje. Dokud budou auta, bude nějakým způsobem i šrotovné a pokud budou pušky, budou i války. Nejen pouťové střelnice. O ochranu civilistů před chemickými a jinými zbraněmi vůbec nejde. Záminak se vždy najde. Jednou je to inscenované přepadení vysílačky v Gliwici, jindy smyšlené chemické zbraně v Iráku a teď možná nesmyšlené, ale trochu podivné z Sýrii. Když se k tomu přidají vhodné fotky obětí, začnou se znenadání, ze dne na den, zdůrazňovat dětské oběti, které už ve válce dávno jsou, je ouvertura k válce připravena. Tátové zbrojního průmyslu budou mít na další splátky hypoték...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář